Ordarbetare från norr

Jag är facebook-poet, förläggare, författare, familjefar, men inte nödvändigtvis i den ordningen. Jag är uppvuxen i ångermanländska Sollefteå och västerbottniska Lycksele och bor numera i Holmsund. David Rydenfalk

Skulle också kunna kalla mig skogsarbetare och skidåkare beroende på dagsform och årstid. Löpare är jag på sin höjd en timme om dagen. Jag är ingen tävlingsmänniska direkt, även om jag förr kunde ägna mig åt att tävla i idrott.

Jag är utbildad kulturjournalist, har skrivit uppsatser i konstvetenskap och litteraturvetenskap och har jobbat på tidningar och i radio. Poet låter för pretentiöst, skriftställare för gammalmodigt och jag är inte nödvändigtvis det jag gör. Antar att jag skriver som ordarbetare.

Ungefär såhär här har jag skrivit när jag sökt jobb:

Jag gjorde lumpen i Arvidsjaur, firade nyår med kungen vid millennieskiftet, pluggade Kulturvetenskap i Linköping, planterade 330 000 trädplantor i Lyckseles skogsmarker för den i min generation obligatoriska jordenruntresan, innan jag studerade fyra år på Umeå universitet, tog magisterexamen i journalistik och vikarierade på Tidningen Ångermanland. För att sedan hamna på hemmaplan i Västerbotten och skaffa mig ytterligare yrkeserfarenheter på Sveriges Radio Västerbotten och Sameradion.

Efter fem år som journalist tar jag nu vara på produktionsmedlen själv, såväl kring mitt journalistiska arbete som mitt skönlitterära skrivande. Ja, vi ska inte ljuga, Rydenfalk Förlag startade som en statsfinansierad arbetsmarknadsåtgärd för en arbetslös journalist!

Mina främsta sidor tror jag mig ha i mitt skrivande, min uthållighet och mitt mod att våga tänka nya tankar och jag har som föredetta konditionsfenomen förmågan att springa tills jag kräks och tror inte att kreativitet är något annat än sånt som får folk att må illa och obekvämt vrida på sig i stolen.

David Rydenfalk

Comments are closed.